Nauči da sijaš kao zvezda Danica

Priča će biti podeljena na period pre i posle mog rođenja.
Poučna je. I jaka.
Ovo je priča o jednoj Danici. Mojoj zvezdi. Mojoj majci.
Pre mene…

Od malena je bila zanimljiva, pričljiva i dopadljiva.
Danica je rođena u bogatoj porodici u jednoj jedinoj sobi koju su imali tada. Rođena je brzo, iza vrata. Svaka čast babi na hrabrosti. Bila je četvrto dete u porodici, treće žensko. Treća sreća. Nisam sigurna po kome su joj dali ime. No, nebitno je.
Nije bila neki đak. Bila je luckasta. Sećam se, pričala mi je, da je najmlađoj sestri pekla krastavce za dezert. Taj „dezert“ je bio znak izvinjenja. Od malena je bila zanimljiva, pričljiva i dopadljiva. Nestašna dobrica, koliko mogu da zaključim.
Svi su je pamtili po velikom mladežu na desnom obrazu, plavim očima i osmehu. Uvek se smejela. Kao i sada. Sve je isto.
Da ne zaboravim! Živela je u velikoj bogatoj porodici punoj ljubavi. Za ostalo su se ZAJEDNO snalazili. Nije im bilo teško.

Daje dosta za sreću drugih i time hrani svoju dušu.
Veliki je drug. Dobar provodžija. Išla je sa ujkom preko šuma do jednog dalekog sela kako bi predao ujni pismo. Ujko je bio stidljiv. Zaljubljen. Ona sigurna u njihovu ljubav. Podržala ih je. Ujko i ujna su sada preko 30 godina u braku i imaju dve predivne ćerke. Daje dosta za sreću drugih i time hrani svoju dušu. Uvek je to radila. Kao i sada. Sve je isto.

Brzo se zaljubila. Još se nije odljubila.
Pre više od 30 godina tu zanimljivu, luckastu, dopadljivu, pričljivu dobricu sa velikim mladežom na desnom obrazu je zaveo stidljivi pogled lepotana sa crnom bradom. Da, to je bio moj tata.

konzumiraj život_Ljubav i prateći vokali

Sećam se, jedno veče, čekali smo tatu sa delekog puta. Otvorili smo razne teme. Moje rođenje je uvek zanimljiva tema. Posle toga, zanimljivo je njihovo upoznavanje, ta kratka luda veza i još luđi brak. Priča je sledeća..

Upoznali su se na jednoj igranki (danas žurci). Bio je februar ’83. Ona je tu neplanirano došla. Svratila je po nekoga. Ne sećam se koga. Sećam se da mi je rekla da je nosila u ruci par čokoladnih keksova. Onoga koga je tražila bio je sa tim stidljivim momkom sa crnom bradom, sa tatom. Ona, tako neposredna, je ponudila tog dečka keksom. Uzeo je čokoladni keks u obliku srca. Nije ni stigao da joj se zahvali, ona je otišla svojim putem. Posle te igranke (čitaj: žurke) se nisu videli četiri meseca. Tog 28. juna iste godine su počeli da se zabavljaju. Jako su se zaljubili, nakon tačno dva meseca su se venčali. Kažem ja: „Luda veza, još luđi brak.“ Svaka čast na hrabrosti.

Nego, da nastavim… Te večeri, kad je tata došao sa puta, bio je raspoložen da ispriča ponovo tu priču. Mi, koji smo pomno slušali mamu, želeli smo da čujemo i njegovu verziju priče. Poklapalo se sve, osim jednog detalja koji je dodao:“Imala je savršenu tamno zelenu suknju tog februara ’83.“

Kad je pitam: „Majko, u šta si se tom brzinom toliko zaljubila?“
Ona mi kaže:“ U crnu bradu i belog fiću. Dobar kontrast!“
Obožava da se šali na svoj račun. Uvek je to radila. Kao i sada. Sve je isto.

Danica nije pričala 9 dana te ’83. godine. Tada je bila u komi.
Kažu da su prve godine braka najlepše. Nemam iskustva, ne mogu da trvdim. Tvrdim da su prva tri meseca braka lepa. Pričala mi je mama. Njoj verujem.
Ona je nakon nešto više od tri meseca braka pala u nesvest. Iznenada. Bez simptoma, naznaka. Bila je 9 dana u komi. Ispostavilo se da je aneurizma mozga. Dobro je podnela operaciju, bila je mlada. Izvukla se. Imala je sreće! Imala je sreće da je ostala normalna, kaže. Operacija glave uvek ostavi neke posledice. Jedna je od 1000 koja nije imala nikakve. Ostalo je da bude strpljiva i da sačeka da joj poraste kosa.


Ona je treća sreća. Ja šesta.
Par meseci posle operacije, ostala je u drugom stanju. Morala je da prekine trudnoću zbog jakih tableta koje je pila. Taj prekid trudnoće ju je koštao pet godina borbe. Pet godina bolničkih soba, slušanja različitih mišljenja. Na kraju, kada je došla do dr Đerića (mog drugog tate, kako sebe zove), došli su do zaključka da je ginekolog pri prekidu prve trudnoće napravio veliku grešku. Sve u svemu, Danica je bila i ostala zdrava žena. Medicina je kaznila tih pet godina.
No, ima ona dosta zanimljivih pričica iz bolnice. Dešavalo se da nije želela da ide kući, pošto se sprijateljila sa medicinskim sestrama i doktorima. Kaže da su krišom jele slanine i paradajza i pušile na nekoj maloj terasi. Veliki drug je bila. Kao i sada. Sve je isto.

Konzumiraj život_ Zvezda Danica
U braku, iza sebe je imala: pet spontanih, puno dana provedenih u bolnici, upornost i podršku voljenih. Posle osam meseci ležanja, oktobra ’89. sam ja došla na ovaj svet. Sitna, kao pivska flašica. Imala sam crnu, gustu kosu i plave oči. I dan danas, kada opisuje prvi susret sa mnom krenu joj suze radosnice. Izgleda da je lep osećaj biti majka. Ne znam još uvek.
Ja sam bila obradovanje. Sve sam ih obradovala. Toliko da je moja baka predložila da se zovem Obradovka. Srećom, posle svega, mama i tata su ostali normalni i nisu prihvatili predlog.

Posle mog rođenja…

Nakon dve godine, stigao je brat. I rat.
Nisam bila ljubomorna kad se brat rodio. Znam da sam to savršeno dobro koristila. Na primer, kad nam dođu gosti i donesu dve čokolade, ja uzmem obe čokolade a bratu dam omot. Igrao se time satima. Bio je dobar bata. Nije se bunio. Kao i sada. Sve je isto.
Negde ’92. godine smo morali da idemo iz kuće u kojoj smo živeli zbog rata. Mama, brat i ja smo bili u Srbiji. Tata na ratištu. „Bio je težak period. Trčala si za svakim čovekom koji je imao bradu misleći da je to tata“, kaže majka. Opet, pored mojih nestašluka i bratovih simpatičnih ispada, nije mogla puno da razmišlja. Mada, mislim da nije noćima spavala. Brinula se. Uvek je to radila. Kao i sada. Sve je isto. Žena k’o žena. Majka k’o majka.

Posvetila se nama i za nas živi.
Majka je odlučila da bude domaćica i da isprati temeljno za ono što se borila godinama.

Konzumiraj život_majčinska ljubav
Njen životni poziv je bio da prati naš rast i razvoj. Štitila nas je kao lavica. Nagrađivala i kažnjavala. Danas sam zahvalna na svakoj batini koju sa dobila. Nije bilo lako sa mnom. Priznajem. Smatram da sam na osnovu njene pažnje, otvorenih razgovora i saveta postala ovo što jesam. Hvala, majko!
Sviđa mi se što smo otvoreno pričale o menstrualnom ciklusu, o muško-ženskim odnosima, o novcu, o čišćenju, manirima… Svemu! Bila sam upućena u sve na vreme. Ništa me nije iznenadilo. Majka me pripremila. Pripremala je i moje drugarice na te stvari. Neki, prosto, nisu imali otvoreniji odnos sa svojom majkom. Sa mojom jesu. Ulivala je poverenje. Kao i sada. Sve je isto.

Ona zna da se raduje.
Danica ima tu sposbnost da sebi život učini zanimljivim. To je zbog toga što se raduje i najmanjoj sitnici.
Pre neki dan me je pozvala preko skajpa i rekla je da je jako srećna zbog par teglica šarene salate koju je napravila. Srećna je što je sve lepo ispalo. Srećna što je sve tako šareno. Srećna je što je sve povrće u toj salati iz njene bašte. Srećna je što vidi šarenilo kad je tmuran dan. Srećna je što ima nas. Srećna je što smo srećni. Srećna je kad vidi Jelenine bebe. Srećna je što hoće da bude srećna. Njoj je retko kad tmuran dan. Kaže ona meni: „Sve je u glavi.“

Konzumiraj život_tegla sreće

Moja zvezda Danica će biti ponosna na ovu priču. Ona je primer hrabre žene. Uporne. Da! Sve je u glavi, Danice. Čuvajmo naš razum. Radujmo se, makar, toj šarenoj teglici.

Bilo bi mi jako drago da ovu priču pročita žena (par) koja(i) ima(ju) problema da dobije dete. Volela bih da pričaju sa zvezdom Danicom. Ona je sve savladala šalom i šetnjom. To je njen recept. Tajne sastojke će vam ona odati. Nikad nije bila sebična. Daje dosta za sreću drugih i time hrani svoju dušu. Uvek je to radila. Još uvek radi.

Volim te, zvezdo Danice!

Advertisements

One thought on “Nauči da sijaš kao zvezda Danica

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s